Samtale mellom Hanne Marie Johansen og Elisabeth Lund Engebretsen
Skeive linjer i norsk historie, frå norrøn tid til i dag (Samlaget 2019) er den første samlede sammenfatningen av historien til skeive mennesker i Norge. Innledningsvis gjør den greie for hvordan historie og andre fagfelt har tatt i bruk begrepet «queer», hentet fra aktivistmiljø, og utviklet skeiv teori. Boka tar også opp hvordan normbrudd knyttet til kjønnsuttrykk og seksualitet er møtt i ulike perioder, og hvilke årsaksforklaringer (på «avvik») som til enhver tid har dominert.
Hanne Marie Johansen er professor i humanistisk kjønnsforsking ved Senter for kvinne- og kjønnsforsking (SKOK). Hun har doktorgrad (dr.art) i historie, og har arbeidet både med eldre og yngre historie, med vekt på kvinne- og kjønnshistorie, rettshistorie, familiehistorie, og byhistorie. Boka Separasjon og skilsmisse i Norge 1536–1909. En familie- og rettshistorisk studie frå 2001 var basert på doktorgradsavhandlinga. Hun har bidratt i flere bøker, blant anna til I gode og vonde dagar. Familieliv i Noreg frå reformasjonen til vår tid, frå 2003 (denne finnes også som e-bok). I 2011 ga Hanne Marie ut monografi til Drammen byjubileum: Slik levde de da : familie- og hverdagsliv i Drammen gjennom 200 år (Spartacus).
Elisabeth Lund Engebretsen er professor i kjønnsforskning ved Senter for kjønnsstudier, Universitetet i Stavanger, og har skeiv forsking som primært forskningsfelt og -interesse. Elisabeth grunnla og leder Skeiv Forskningsgruppe, et nettverk for studenter, akademikere og andre som har interesse for skeiv forsking i Norge.
Topp-bilde (Fra venstre): Hanne Marie Johansen – Foto: Morten Heiselberg. Cover Skeive Linjer i norsk historie. Og Elisabeth Lund Engebretsen. Foto: Privat